- 16 خاصیت جادویی زعفران؛ فواید زعفران برای کاهش وزن، پوست و مو
زعفران یکی از محبوب ترین و گران قیمت ترین ادویه های جهان است که به دلیل رنگ، طعم و خواص دارویی و درمانی شگفت انگیزش شهرت پیدا کرده است.
تحقیقات انجام شده تاکنون، نشان دهنده فواید بی شمار زعفران در درمان بیماری های قلبی، کاهش وزن، رفع افسردگی، درمان کم خونی و ناتوانی جنسی می باشد. تحقیقات همچنان ادامه دارد تا فواید بیشتر این ادویه همه کاره روی قلب و ذهن کشف شود.زعفران حاوی بیش از 150 ترکیب مفید از جمله کاروتنوئیدها، سافرانال، کروکین، آنتی اکسیدان ها و سایر مواد بیوشیمیایی و همچنین مواد معدنی و ویتامین ها می باشد و توصیه می شود در رژیم غذایی گنجانده شود.
زعفران از 14 گیاه برتری است که در کتاب مقدس نیز از آن نام برده شده است.
خواص و فواید زعفرانخواص درمانی و فواید زعفران
در ادامه قصد داریم به 16 خاصیت شگفت انگیز زعفران اشاره کنیم. با پرشین استار همراه باشید.
1- ضدسرطان
سرطان دومین عامل رایج مرگ و میر در جهان محسوب می شود. زعفران به عنوان یک گیاه ضدسرطان شناخته شده و داروی طبیعی برای درمان سرطان می باشد. خاصیت ضدسرطانی زعفران به دلیل ماده کاروتن محلول در آب است که به نام کروسین نیز شناخته می شود. این ماده عامل رنگ طلایی زعفران می باشد.
2- درمان اختلال نعوظ
بیش از 150 میلیون مرد در سراسر جهان از اختلال نعوظ رنج می برند. در طب سنتی از زعفران به دلیل دارا بودن ماده ای به نام کروسین، به عنوان تقویت کننده قوای جنسی و درمان ناتوانی جنسی استفاده می شود. توصیه می شود افراد مبتلا به اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی، روزانه و به مدت 10 روز به مقدار 200 میلی گرم زعفران مصرف کنند.
3- سلامت قلب و عروق
مطالعات اخیر نشان می دهد زعفران دارای ترکیبات خاصی است که برای سلامت سیستم قلبی عروقی بدن بسیار مفید است. پروتئین های شوک حرارتی (HSPs) با سندرم متابولیک و آترواسکلروز مرتبط است. محققان اثر این گیاه جادویی را روی آنتی بادی های ضدپروتئین های شوک حرارتی در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بررسی کرده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد مقدار آنتی بادی های HSPs در افراد مبتلا به سندرم متابولیک که به صورت روزانه زعفران مصرف کرده اند، بعد از 3 ماه به شدت کاهش یافته است.
*سندرم متابولیک به مجموعهای از شرایط گفته میشود که عبارت هستند از: فشار خون بالا، سطوح افزایش یافته? انسولین در خون، چربی انباشته? اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافته? چربی خون.
4- کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
سندرم پیش از قاعدگی از شایع ترین مشکلات سلامتی در زنان می باشد که بین 2 تا 40 درصد زنانی که در سنین باروری قرار دارند را تحت تاثیر قرار می دهد. زعفران دارای خاصیت ضد اسپاسم است. طبق مطالعات انجام شده مصرف منظم زعفران ، باعث کاهش افسردگی و مشکلات دوران پیش از قاعدگی می شود.
5- کاهش وزن
زعفران با از بین بردن اشتها به کاهش وزن افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن کمک می کند.
6- درمان اضطراب و افسردگی
افسردگی از اختلالات جدی در جامعه امروز است که حدود 21 درصد جمعیت برخی کشورهای توسعه یافته را درگیر کرده است. زعفران مخصوصا در ایران به عنوان داروی طبیعی برای درمان افسردگی و اختلالات روحی به کار می رود.
7- بهبود یادگیری و تقویت حافظه
مطالعات اخیر نشان می دهد عصاره زعفران به دلیل دارا بودن کروسین، در درمان اختلالات ذهنی و روحی مرتبط با سن مفید می باشد. در ژاپن از زعفران برای درمان بیماری پارکینسون و از دست دادن حافظه استفاده می شود.
8- درمان طاسی موضعی
ترکیب زعفران، شیرین بیان و شیر می تواند در درمان طاسی موضعی و آلوپسی (بیماری ریزش مو) موثر باشد.
9- پیشگیری از سرماخوردگی
زعفران یک مقوی محرک است که برای درمان سرماخوردگی و تب بسیار مفید است. برای کاهش علائم سرماخوردگی، زعفران و شیر را با هم مخلوط کرده و روی پیشانی بمالید.
10- تقویت سیستم ایمنی بدن
اغلب ادویه جات دارای مقادیر بالایی از مواد مغذی از جمله ویتامین C می باشند. اسید اسکوربیک باعث تولید سلول های سفید خون و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین در بهبود زخم ها، رشد عضلانی و تولید بافت های بدن نقش مهمی را ایفا می کند.
11- بهبود گردش خون
زعفران یک تقویت کننده انرژی است که با بهبود سیستم گردش خون باعث افزایش متابولسیم بدن می شود. به دلیل غلظت بالای آهن در گیاه زعفران، مصرف این ادویه تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش داده و عملکرد گردش خون و به دنبال آن رساندن اکسیژن به اندام های مختلف بدن بهتر انجام می شود. این مسئله باعث بهبود کارایی بافت ها و اندام های بدن شده و از کم خونی جلوگیری می کند.
12- کنترل دیابت
وجود مقدار قابل توجهی از منگنز در زعفران، باعث کنترل سطح خون شده به پیشگیری و کاهش علائم دیابت کمک شایانی می کند.
13- تقویت استخوان ها
برخی از مواد معدنی و ترکیبات آلی موجود در زعفران باعث جذب بهتر مواد مغذی مخصوصا کلیسم می شود. با افزایش جذب کلسیم در بدن، از بیماری های رایج از جمله پوکی استخوان و سایر بیماری های مرتبط با سن پیشگیری می شود.
14- بهبود عملکرد عصبی
مقدار بالای ویتامین B6 موجود در ادویه زعفران می تواند باعث هماهنگی سیستم عصبی شده و از برخی اختلالات خطرناک و کشنده که از عملکرد ضعیف سیستم عصبی ناشی می شوند، پیشگیری کند.
15- کاهش اختلالات معده و گوارش
یکی از قدیمی ترین کاربردهای زعفران، درمان ناراحتی های معده و نفخ می باشد. طبع آرام بخش و ضدالتهابی زعفران باعث آرامش معده شده و التهاب را کاهش می دهد و از مشکلاتی از قبیل یبوست و زخم معده پیشگیری می کند.
16- پیشگیری از بیماری های چشمی
زعفران برای سلامت چشم و بینایی بسیار عالی است و از سلول های بینایی محافظت می کند. همچنین باعث جلوگیری از ابتلا به اختلالات بینایی مانند رتینیت و دژنراسیون ماکول ( از بیماری های چشمی مرتبط با سن) می شود.
فواید زعفران برای پوست و موفواید زعفران برای پوست
زعفران دارای خواص معجزه آسا و جادویی در سلامتی و زیبایی پوست است. از جمله:
روشن کردن پوست
از بین بردن آکنه و لک صورت
برطرف کردن خستگی پوست
درمان خشکی پوست
بهبود زخم هابرای داشتن پوستی صاف و بدون لک از ماسک صورت زیر استفاده کنید:
ابتدا 2 تا 3 رشته زعفران و 2 قاشق شیر را با هم مخلوط کنید. قبل از استفاده از ماسک صورت، صورت خود را شسته و با پارچه تمیزی پاک کنید. در حالی که هنوز مقداری رطوبت پوست باقی است ، ماسک را روی صورت خود مالیده و با حرکت دایره ای پوست خود را به طور کامل ماساژ دهید.
صورت خود را بعد از 20 دقیقه بشویید.این ماسک را یک بار در هفته استفاده کنید.
ارزش غذایی زعفران
یک قاشق غذاخوری زعفران ( حدود 2 گرم) حاوی مواد زیر می باشد:
کالری: 6 گرم
کربوهیدرات: 1.3 گرم
پروتئین: 0.2 گرم
چربی: 0.1 گرم
فیبر: 0.1 گرم
منگنز: 0.6 میلی گرم
ویتامین C: به مقدار 1.6 میلی گرم
منیزیم: 5.3 میلی گرم
آهن: 0.2 میلی گرم
فسفر: 5 میلی گرم
پتاسیم: 34.5 میلی گرمروش های مصرف زعفران
– پودر زعفران : رایج ترین شکل زعفران به صورت خشک یا پودر می باشد اما می توان مکمل های زعفران را در برخی فروشگاه های مواد غذایی تهیه کرد.
– روغن زعفران : می توان از زعفران به صورت موضعی برای ماساژ استفاده کرد.
– دمنوش زعفران: با مخلوط کردن زعفران و لیموی تازه یا عسل می توان چای یا دمنوش زعفران تهیه کرد.
تاریخچه زعفران
بخش خوراکی زعفران شامل کلاله، ساقه بلند، نازک و طلایی داخل گل زعفران است. زعفران گیاه بومی نواحی جنوبی اروپا می باشد و امروزه در نقاطی مانند فرانسه، ایتالیا ، اسپانیا، چین ، ایران، ترکیه و هند کشت می شود.
زعفران بسیار خوش طعم و معطر است و دارای مزه تند مایل به تلخ می باشد و به عنوان ادویه در اکثر غذاها بخصوص هنگام سرو برنج مصرف می شود.
زعفران از دیرباز در طب سنتی و گیاهی کاربرد فراوان داشته است. به عنوان مثال در مصر به عنوان ماده شفادهنده برای درمان بیماری های گوارشی مصرف می شود. در روم باستان برای درمان زخم ها و مشکلات تنفسی تجویز می شده است.در قرون 16 تا 19 میلادی از زعفران برای دفع ادرار، آرامش بخش، ضد آسم و تسکین درد استفاده شده است.امروزه از آن به عنوان گیاه ضدالتهاب و ضدسرطان نام برده می شود و برای درمان بیماری های ذهنی و شناختی مفید است. همچنین از دانه های خشک زعفران در تولید لوازم آرایشی بهداشتی، داروسازی و صنعت نساجی استفاده می شود.
کاربردهای زعفران در طب سنتی
زعفران به عنوان داروی سنتی و طبیعی در طب سنتی، به خصوص در ایران، به طور گسترده ای برای درمان بیماری های مختلف از جمله موارد زیر استفاده می شود:
-سقط جنین
-درمان اسپاسم
-رفع تب و سرماخوردگی
-برونشیت
-بی خوابیعوارض احتمالی مصرف زعفران
– ترکیب زعفران با سایر گیاهان یا مکمل هایی که اثر کاهش دهنده فشار خون دارد، ممکن است خطر ابتلا به هیپوتانسیون ( اختلال فشار خون پایین) را افزایش دهد.
– مصرف 5 گرم زعفران ممکن است باعث بروز مسمومیت شود که برخی علائم آن به صورت زیر است:
زرد شدن پوست، سفیدی چشم و غشا مخاطی ( مشابه یرقان)
سرگیجه
استفراغ
اسهال خونی
دیده شدن خون در ادرار
خونریزی از لب ها، بینی، رحم یا پلک ها
بی حسی– همچنین طبق گزارشات، مصرف 10 گرم زعفران می تواند باعث بروز سقط جنین شود و مصرف 12 تا 20 گرم آن می تواند باعث مرگ شود.
– در برخی موارد مصرف زعفران، علائم آسم ناشی از آلرژی گزارش شده است.
– استفاده از زعفران برای زنان باردار منع شده است.
منبع : draxe – food.ndtv – stylecraze – organicfacts